Бизнесът и местната власт заедно в професионалното обучение на кадри

Липсват все повече кадри от средните професионални нива

IT сектора върнал в страната ни хора от Великобритания, САЩ и Канада

Необходимо е бизнесът и местната власт да са активни в съвместната си работа по развитие на професионалното обучение на кадри.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров по време на втората национална конференция „Дуалното обучение – пресечна точка между образованието и бизнеса“, която се проведе в София Тех Парк. Събитието е част от националната кампания „Учи, за да работиш“, организирана от вестник 24 часа. Участие в нея взеха президентът Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, председателят на Парламентарната комисия по образование Милена Дамянова, кметове на общини с професионални гимназии, директори на професионални гимназии, мениджъри на фирми, представители на работодателски организации и синдикати.

Заместник-министър Петров посочи, че Министерство на икономиката е готово да съдейства и подкрепя този процес с всички възможни действия. „Разполагаме с добри експерти, но липсват все повече кадри от средните професионални нива. Ето защо бизнес, местна и изпълнителна власт трябва да работят заедно“, допълни той и подчерта, че Министерство на икономиката е министерство на бизнеса и винаги ще е в негова услуга.

„Активната работа ще ускори икономическото ни развитие, ще догони световните стандарти и ще привлече завръщането на младите хора в България“, посочи ресорният зам.-министър. Той даде пример с IT сектора, който е върнал в страната ни хора от Великобритания, САЩ и Канада и изрази надежда, че бизнесът, българските кметове и учители, които са на пулса на този проблем, ще дадат нови насоки в сферата на българското образование.

В заключение зам.-министър Петров благодари за инициативата на „24 часа“ и подчерта, че такива дейности могат да променят народопсихологията, не само в общините, но и във всяко българско семейство. „Да бъде въпрос на чест и гордост всяко дете да се изучи, това да бъде промяната и в българското образование“, заяви зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Вашият коментар