Водещи високотехнологични компании разширяват инвестициите си у нас

Woodward с нови производства и офис в София

“Инвестициите във високотехнологични производства и услуги като тези на Woodward са добър посланик на условията за бизнес у нас към други големи компании, които искат да се развиват в България”.

Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на официалното откриване на нови производствени и офис части на компанията в София. Woodward Inc. проектира и произвежда системи за управление и контрол и компоненти за авиацията и индустриалните пазари. На събитието присъстваха още кметът на Столична Община Йорданка Фандъкова и висшият мениджмънт на компанията.

“За последното десетилетие България постепенно се утвърждава като водеща дестинация в глобален план за аутсорсинг на високотехнологични и научно-изследователски и развойни дейности”, допълни зам.-министър Петров. По думите му страната ни има висок потенциал да привлича инвестиции в сектори с висока добавена стойност, а условията тук отговарят на високите изисквания на инвеститорите за инвестиционен климат, стабилност и предвидимост на средата. Заместник-министърът на икономиката уточни, че България е предпочитана инвестиционна дестинация поради стабилната политическа среда и ниските нива на държавен риск. Страната ни предлага едни от най-ниските производствените разходи в Европа, най-благоприятните данъци в ЕС и конкурентни нива на заплащане, провежда се и активна насърчителна политика от страна на държавата.

Той подчерта още усилената работа на правителството за развитието на индустриални зони и технологични паркове като притегателен център за инвестиции във високотехнологични сектори. „Успешно стартира София Тех Парк, където приоритетно ще бъдат развивани иновационни, изследователски и технологични проекти“, допълни заместник-министър Любен Петров. Технологичният парк ще предоставя научна инфраструктура за над 20 млн. лева в помощ на българския бизнес, чрез която ще могат да бъдат разработвани иновативни идеи.

През 2015 г. офисът на Woodward в София инициира проект за стартиране на производство в България на електро-механични компоненти и изделия за авиационната промишленост. Инвестицията е за близо 9 100 000 лв. Очаква се до 3 години да бъдат разкрити около 140 нови работни места.

Вашият коментар