Разширяваме двустранното сътрудничество с Казахстан

България с инициативи и мерки за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество

Подкрепа на Министерство на икономиката за Българо-казахстанска търговска камара

Възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество обсъдиха заместник-министърът на икономиката Любен Петров и заместник-министърът на националната икономика на Република Казахстан Тимур Жаксылыков.

Срещата се проведе по време на IV-та сесия на Българо-казахстанската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество в гр. Астана, Казахстан.

Заместник-министър Петров представи инициативи и мерки за разширяване на търговско-икономическото сътрудничество между България и Казахстан. Те са свързани със засилване на прякото взаимодействие и общи инициативи между предприемаческите организации от двете страни – палати, камари, браншови съюзи и др., с цел оказване на по-активно съдействие на заинтересованите производители и износители при търсенето на партньори, взаимното информиране за търсени и предлагани стоки, съвместна реализацията на проекти и др.

Ресорният зам.-министър изтъкна, че добре познатите в миналото български продукти в Казахстан трябва отново да се завърнат на местния пазар заедно с водещите в момента изделия. „Добра предпоставка за ускоряване на двустранните отношения е и Споразумението за партньорство между Европейския съюз и Казахстан, както и учредената с подкрепата на Министерство на икономиката Българо-казахстанска търговска камара“, допълни заместник-министър Петров.

Той представи пред казахстанския си колега възможностите за инвестиране в „Национална компания Индустриални зони“ ЕАД, както и условията за разработване и осъществяване на иновативни проекти в София Тех парк.

Заместник-министър Жаксылыков заяви, че съществува потенциал във взаимната търговия между двете страни, който трябва да се развива. Той допълни, че очакват България да участва в EXPO2017 в Астана. По негови думи Казахстан има голям интерес към високотехнологичната продукция, а възможностите в двустранните ни отношения тепърва ще се увеличават предвид Пътя на коприната, който се очаква да улесни коридорите между Европа и Китай, където Казахстан има ключова роля.

Тимур Жаксылыков покани българските компании да участват във втората вълна на приватизацията, която сега започва. Заместник-министър Петров изрази готовност за популяризиране на приватизационната програма на Казахстан сред българските компании. Той акцентира върху предприемането на повече инициативи за представяне на експортните възможности на двете страни чрез съвместни участия в изложби, бизнес форуми, бизнес делегации и мисии, презентации и др.

Вашият коментар