Биография

Любен Петров проходил на Копитото *1

Най-голямото му хоби е да слуша музика през свободното си време. „Такова обаче трудно намирам между ангажиментите си, тъй като съм районен кмет на „Витоша“ в София“, казва Петров.

Всъщност любовта му към музиката е още от детските години. Още от малък е закърмен с рок музика, по която го запалва баща му. Той слуша „Бийтълс“. Още докато учи в техникум „Попов“, започва да свири в училищната рок банда. „Всички ни познаваха и много ни се радваха. Нямахме име, наричаха ни просто „Групата“, спомня си зам.-шефът на СДС. „Дето има една приказва, пял съм в хора, но не съм носил очила“, не пропуска да се помайтапи Петров. Музикалните му пристрастия са твърде широки – като се тръгне от „Блек сабат“, „Дийп пърпъл“, „Уайтснейк“, „Скорпиънс“. В момента е на вълна „Пинк флойд“ и им е заклет фен. „За съжаление не можах да отделя достатъчно време да отида на живо на концерта „Стената“, затова с удоволствие го гледах на запис“, признава Любен Петров.

В София преди няколко седмици обаче намерил време да отскочи до Стената, която символично бе направена на жълтите павета и дори участвал в нейното събаряне. „За мен това беше символичен акт, който ме изпълни с много емоция. Когато бутнаха истинската стена по мое време, гледах по телевизията. И още тогава си казах, че важното е България да стане по-добро място за живеене“, разсъждава синият кандидат за поста лидер на СДС. Обича да пътува и да посещава непознати кътчета в България. И докато пътува, задължително слуша музика. Израснал е в полите на Витоша и докато е бил малък, родителите му често са го водили на Копитото. „Дето се вика, там съм направил първите си стъпки“, реди спомени той.

Иначе още от дете е спортна натура. Тренирал е почти всичко. Дори е играл в детската футболна школа на „Славия“, тъй като тя е близо до дома му. Заклет левскар е обаче. Включва се и в лекоатлетически състезания. Тренира баскетбол и волейбол, но за кратко. „Сега трудно сколасвам по един път седмично да поритам футбол с приятели. Но се радвам, като гледам, че децата и възрастните има къде да спортуват. В последно време в София се направиха много детски площадки и игрища, включително и в район „Витоша“, на който съм кмет“, разказва Любен Петров.

Той признава, че не му остава много време за личен живот и все още не е семеен. „Но както се казва, скоро ще ми дойде времето и за това“, през смях признава той. Високите технологии и компютрите също привличат Петров. „Интересувам се от всички новости на пазара, които излизат в ай ти индустрията.

Не пропуска да гледа и сериозни, и комедийни филми. „Особено комедиите ме зареждат с положителни емоции след тежкото всекидневие. Киното наистина е нещо, което те откъсва“, не крие Любен Петров. Колкото до книгите, признава, че има един голям грях. Заради липсата на време не прелиства често романи, а набляга повече на специализираната техническа литература.

Любен Петров е завършил специалност „Икономика и управление на индустрията“ в УНСС в София през 1995 г. През 2008 г. решава да експериментира и се записва в училището по политика на Нов български университет. Тогава колежка му е Йорданка Фандъкова.

Според Вестник Стандарт

21 ноември 2009г.

*1 Не е точно така 😉