пн. авг. 2nd, 2021

Апаратните игри за печелене на вот играят лоша шега

Интервю на Майя Любомирска за в-к Монитор
Любен Петров е зам.-председател на СДС и кмет на район „Витоша“
– Г-н Петров, какво всъщност се случва със СДС?
– В момента тече кампанията по вътрешнопартийните избори, които са на 29 ноември, излъчват се номинации за председател от местните клубове, от общинските организации. Започва една сериозна дискусия за политика, за бъдещето на СДС и как партията ще продължи своето развитие. Както се видя на националната конференция, хората ясно казаха, че е необходима промяна. И ние сме задължени да им дадем тази промяна.

– Каква политика трябва да предложи СДС, за да има реална промяна и да си върне общественото доверие?
– Първо, СДС трябва да спре да се дели. Все някой се опитва да ни вкарва в някакво разделение. Ние трябва да спрем да се делим, защото как ще тръгнем да обединяваме обществото, ако ние постоянно вътре се делим. Прекратяването на това разделение не би трябвало да става механично, а ние трябва да дадем кауза на седесарите и тази кауза да ги обедини и да спре деленето. Според мен СДС трябва да бъде превърната от партия на прехода в модерен десен европейски  проект. СДС може да даде един проект за интензивно развитие на икономиката, модерни екостандарти, хуманна медицина, високо качество на живот и съвременно образование. СДС трябва да стане партия на национално отговорния капитал, за хората, които искат в България да има и среден и дребен бизнес, хора, които искат да си плащат данъците и да живеят нормално в България като в европейска държава. И може би не на последно място за нас трябва да бъде изведено като основен акцент, че СДС трябва да стане партия на хората, които смятат, че капитализъм не е мръсна дума.
– Тази промяна на СДС минава ли през отстъпване на заден план, на политици, които тежат с миналото си на партията?
– В СДС винаги е имало дилема за миналото ни. Крайно време е да спрем да си посипваме главата с пепел за допуснатите грешки. Повече от 8 години СДС признава грешките, които е направил, признава знайни и незнайни грехове, верни и неверни. Ние ги приехме, признахме ги, посипахме си главата с пепел и сега е важно оттук нататък да тръгнем и да вървим напред. СДС извървя пътя към своята Голгота. Сега СДС може и отново трябва да бъде партията на промяната, на модерното българско общество.
– Само че последни проучвания ви дават 2,3% обществено одобрение?
– Като социология подкрепата е едно. Но аз се срещам с хора и те казват, че СДС е необходима партия. Това значи, че ако хората не одобряват това, което СДС прави в момента, те са убедени, че партията има бъдеще. Затова съм убеден, че СДС може да даде енергия на България.
– Вие одобрявате ли работата в парламента на Синята коалиция?
– Още от самото начало съм на позиция, че трябва да има широко дясно обединение, което да стане незаобиколим фактор в дясното управление на България. За съжаление Синята коалиция не направи това нещо и не даде тази енергия, която се очакваше. Това се случи, защото не стана широко дясно обединение, а се получи едно танго за двама, в което на СДС се падна женската роля. Затова Синята коалиция трябва да бъде тотално преформулирана и изградена по нова формула. Трябва да обединим хората вдясно зад една кауза, а не в последния момент да бъде съшита една коалиция, която даде по-лоши резултати от ОДС през 2005 г. Аз съм убеден, че при самостоятелно явяване СДС щеше да вземе същите резултати, и дори по-добри. Тенденцията от началото на годината показваше растеж на СДС. Просто трябваше да продължим да защитаваме новата линия на СДС, новата политика с нови лица. За съжаление надделя другото мнение.
– Вие сте зам.-председател на партията, запознат ли сте изцяло с подписаното споразумение между СДС и ДСБ?
– Запознат съм с проекта, който се гласува на Национален съвет, но както после научихме, има много клаузи, които не се показаха и на членовете на Националния съвет. Не може в СДС да се прави политика на тъмно. Например, когато беше подписването на споразумението за Синята коалиция в хотел „Радисън“, аз научих за това от медиите, нашите депутати -също.
– Това нормална комуникация ли е в партията?
– Не е нормална и точно това е една от причините, които доведоха до този слаб резултат. Когато говорим, че сме дясна и демократична партия, не може да не спазваме основния закон, който при нас е уставът. Ако искаме да убедим хората, че се променяме, трябва да се научим да спазваме правилата.
– Какво се разчита в заявката на Мартин Димитров, че той вече е спечелил вътрешните избори, и пак ще е председател?
– СДС и седесарите са показали, че не се съобразяват с подобни изказвания. Ние сме си променяли председателите. Всякакви пророци, които казваха, че партията ще изчезне, не познаха. И в това е нашата сила и енергия. Независимо какво говори един председател, седесарите имат последната и тежката дума и те ще си кажат на 29 ноември.
– Може ли вотът да бъде решен от новозаписали се за членове на СДС хора от 2-3 региона? Например Бургас, Плевен?
– Не е толкова масово записването на нови членове. Има в някои региони увеличаване на членската маса. Но при нас хората са достатъчно умни и информирани и тази кампания, която ще продължи 20 дни – всички кандидати ще се представят, ще има дискусии, ще има излагане на позиции и виждания за политика. Така че хората не са подвластни на един или друг политик, седесарите са хора демократи. Въпреки че СДС не е в това цветущо положение, което беше навремето, те продължават да отстояват политиката на нормални десни хора.
– Но нови членове се записват масово в регионите на хора от кръга на Мартин Димитров. Възможно ли е да има апаратни игри, за да бъде спечелен вътрешният вот?
– Ако някой се опитва с апаратни игри да печели вот, това ще му изиграе лоша шега и ще заработи много бързо срещу него.
– Трябва ли лидерът на СДС да има минало в партията, а да не е парашутист?
– Познаването на структурите на СДС, живота вътре, израстването с нормална политическа кариера е плюс за всеки. Но последната дума ще си кажат всички членове на СДС. 90% от седесарите са стари, калени в избори.
– Вие също сте издигнат за председател на СДС?
– За мен е важно СДС какво може да даде на България. Важното е клубовете да застанат зад политиката, която предлага СДС. За да тръгне напред, на СДС му е нужен екип. Иначе е безсмислено да сменяме един председател с друг. Аз съм показал, че мога да водя битки. Като кмет на „Витоша“ съм печелил избори. Въпреки изкушението, което ми предлагаха, да съм народен представител, аз си останах кмет, където съм поел ангажимент пред гражданите.
– Защо подкрепихте кандидатурата на г-жа Фандъкова за кмет на София?
– Ние от СДС-София стигнахме до политическо споразумение, а не до пазарене за едно или друго назначение. Ние заставаме зад г-жа Фандъкова, защото имаме обща визия за София и общи политики. Тя ще бъде добър кмет. Ние искаме столицата и жителите й да са добре, а не едно или друго назначение в общината. Кампанията на г-жа Фандъкова върви добре и е положителна, има добра комуникация между партиите. Тя има шанс да спечели още на първи тур, ако десницата в София се мобилизира. Г-жа Фандъкова винаги е била отговорен политик, познавам работата й като зам.-кмет. Хубаво ще бъде да имаме първата жена кмет на столицата и тя да направи София красива.

Вашият коментар