Боянската църква и Националният исторически музей приемаха безплатно

Откри се дарителска акция за нови свидетелства от историята на България

Около 3000 музея в цяла Европа участваха в Нощта на музеите. Инициативата за безплатни посещения възникна преди десетилетие в Париж и оттогава се обогатява непрекъснато. В София тя се осъществи на 15 май – 12 музея отвориха врати от 18 до 24 ч.

В тази мащабна континентална проява район Витоша имаше забележимо участие – на негова територия са както паметници от национално и световно значение (Боянската църква), така и Националният исторически музей, който този ден приемаше безплатно от 11 до 18 ч. и с богата програма.

Съществено място в програмата заеха много възпитаници на читалищата от района „Отец Паисий”, „Виделина”, „Братя Миладинови”, „Св.св. Кирил и Методий” и ученици от СОУ „Академик Емилиян Станев”, които представиха рядко виждано ревю на костюми от Първото и Второто българско царство и края на 19-ти век. Всичко това беше поредно потвърждение на отличното сътрудничество между културната институция и местната администрация.

Ето защо бе напълно естествено след откриването на тържеството от г-жа Бенедикт Контамен – директор на Френския културен институт – кратко приветствие да отправи и кметът на района Любен Петров.

В този ден НИМ откри и дарителска акция, чиято цел е в музея да постъпят нови свидетелства от историята на България – археологически и етнографски материали, документи, предмети на бележити личности във всички обществени сфери от Възраждането до наше време. Всички дарители ще получат грамота, а експонатите ще бъдат изложени в специална сбирка от постоянната експозиция.

Впечатляващата програма, в която се включи и фондация „Искам бебе” съдържаше още много индивидуални и групови изпълнения на песни, танци, „Шекспириада”, представена от студенти, „Приказки за тъкането” в тъкаческото ателие на музея, където деца с увреден слух (от специализираното училище също на територията на района) възпроизведоха стари методи на тъкане.

Публиката можа да се наслади на изкуството на млади професионални таланти в областта на музиката и сценичното майсторство, да гледа незабравими български игрални филми, да си закупи на преференциални цени книги, каталози и албуми, издание на НИМ. Оживено бе и в парка на музея, където бяха подготвени много подаръци, вкусни хапки и други приятни изненади.

Несъмнено ръководството на най-големия музей у нас и на районната администрация могат да отбележат едно достойно представяне в тазгодишното европейско издание на инициативата. А дошлите граждани от всички възрасти да си кажат: „Нощта на музеите и през деня било много хубаво нещо! Догодина пак сме тук!”

Вашият коментар