пн. авг. 2nd, 2021

От 4 годишно момиче до ветеран на 80 лета

Във Владая, район Витоша, знаят как да правят от спорта празник и от празника спорт

Жителите на с. Владая, столичен район „Витоша”, имат чуден и несекващ дар – да обединяват на едно място много и все хубави неща. А най-добре това проличава при осъществяването на традиционното състезание Ски купа „Владая”.

И тази година на писта Ветровала се събраха повече от 100 спортисти (от 4-годишно момиченце до ветеран на 80 лета) и поне 4-5 пъти повече публика. Отлична масовост, но не само това. Многобройните спонсори и един виден владайски рожденик този ден (всички знаят кой държи ресторант „Царевец”) се бяха погрижили за всички да има топла скара и червено вино срещу -10 градусов студ и непрекъснат снеговалеж, а местен майстор пекар по традиция поднесе баница в тава 2 на 2 метра. Грижовност, но не само това.

Разбира се тук бяха кметът на района Любен Петров и заместникът му Емил Христов, кметът на Владая Васко Стоянов, направили много за тази проява, но и… негово превъзходителство посланикът на Италия г-н Стефано Бенацо. Присъствието му е обяснимо – той обича ските, даже се спусна с номер 1.

Определящото обаче е, че във Владая живеят постоянно със семействата си няколко италиански бизнесмени и интелектуалци, а посланикът с идването си потвърди техния висок авторитет и едновременно уважението си към европейска България.

Но не само това. Тук бе и новият млад владаец и неостаряващ актьор Кръстьо Лафазанов. Откакто има виличка в селото, той участва във всички забележителни местни събития. И този път дари публиката с неизчерпаемия си хумор, но не пропусна да се снима с групата кукери, които пък бяха от пернишкото село Ресиловци.

Над всичко това властваше спортният дух. Състезателите бяха разделени в цели 7 категории по възраст. Масовост, отлична организация, но не само това. Класираният на 3-то място сред ветераните беше претърпял само преди месеци тежка операция на тазобедрената става – многозначна подробност!

Един след друг на стълбичката се качваха момиченца и момченца, младежи и девойки, мъже и жени, за да получат медалите си, а купата на състезанието спечели Добромир Йорданов. С плакети пък бяха почетени за оказано съдействие и приноса си ръководители и гости. Овации, усмивки, снимки за спомен. Но не само това.

А какво? Стана ясно, че организаторите бяха получили подкрепата на местната администрация, на спонсорите си, на ръководството на район Витоша и лично на неговия кмет Любен Петров. Но те и сега доказаха, че умеят да превръщат състезанието в празник и празника в състезание! А за това се иска колкото воля, толкова и висок дух. Ето защо човек си тръгва от такива събития в мразовит ден със стоплено сърце…

Вашият коментар